Subscribe Us

English Class 12th ~Chapter 4 The Enemy Pearl (S. Buck)

                              The Enemy Pearl (S. Buck) 

The Enemy- Important Extra Questions Long Answer Type | EDUMANTRA

Points to Remember
1. Dr. Sadao Hoki's house was near the coast in Japan.
2. His father was a very intelligent and great patriot.
3. Dr. Sadao was sent to America to learn the best available in surgery
and medicine to relieve his countrymen of the misery.
4. Dr. Sadao was not sent alongwith the troupes because the General
was under his treatment and needed his services.
5. One day Dr. Sadao saw an injured young soldier.
6. Dr. Dadao brought the white soldier inside his house and started
treating him which offended the servants and they decided to leave
his house.
7. Dr. Sadao and his wife decided to treat the soldier in spite of the
opposition from the Servants.
8. Dr. Sadao's wife Hana is tense about the presence of an enemy in
her house.
9. Dr. Sadao informs the General about his patient who promised to
send his assassins to kill him.
10. Dr. Sadao is tense about the assassination of his patient.
11. He decided to help the American Soldier by providing him with a
boat, food and other necessary articles.
12. He promised to provide him more food in case he is not able to go
back beyond the island.
13. The next day when Dr. Sadao went to treat the General, where the
General reminded him about assassinating the enemy but
apologised as he forgot about it.
14. Dr. Sadao told him that the man had escaped.



Short Answer Questions

1. Why did the General overlook the matter of the enemy soldier?
Ans. The General had an attack and according to Dr. Sadao he could not survive the second attack. So if Dr. Sadao was arrested, no other doctor was capable of performing the operation. So for furthering his selfish needs he overlooked the matter and promised to send his assassins. But he was so self-absorbed, he forgot about it.

2. Why was Dr. Sadao not sent with the troops?
Ans. The General thought that Dr. Sadao is indispensable to his life and can save anyone as he is very skilled. He also does not trust anyone except Dr. Sadao. So he was not sent with troops.

3. How was the plan of the patient's escape executed in the story?
Ans. The prisoner was successful in his escape only because of the right guidance and help from Dr. Sadao. He provided him his boat, gave his food, made him wear Japanese clothes and also helped him in comfortable sail to a nearby island.
4. Why did the servants leave Dr. Sadao's house?
Ans. They were not in favour of keeping the American prisoner hidden in the house. They also did not want Dr. Sadao to save his life as he was the enemy. Also, if the police came to know of it, all their lives would be in danger. So they left the house.

5. How did Hana help Dr. Sadao?
Ans. Hana was very helpful while the operation was on. She dipped a small clean towel into the steaming hot water washed the face of the soldier herself. She was requested to give the anesthetic if
needed. With the help of instruments from his emergency bag, Sadao made a clean and precise incision. The bullet was out and the doctor declared that the man would live.

6. Why did Dr. Sadao's father send him to America though he hated Americans?


Ans. The sole motive behind his decision may be the lure of technological advanced medical studies available in America. As he may have wanted his son to be trained according to the latest medical development.

7. Which difficulties did Dr. Sadao face for the sake of the enemy?
Ans. First of all, Dr. Sadao faced reluctance of his wife, who was initially apprehensive to keep an American at their home. Side by side, rebelled and quiet Dr. Sadao was himself in dilemma because of the inner conflict between patriotism and humanity.



8.Who was Dr. Sadao? Why was he near the coast?
Ans. He went to America for learning surgery and medicine. He was working on a discovery which would totally clear the wounds. But milk of humankind rolled in his veins. He lived in a house built on the Japanese coast.

9.Why did Dr. Sadao treat the American soldier even though it was an unpatriotic act on his part?
Ans. Dr Sadao treated the American prisoner of war because as a doctor, he was trained to save lives. He could not have let the injured soldier die even though he was his national enemy, as that would have been against his professional ethics.

10.Why didn't Dr. Sadao put the wounded man back in the sea even though he was his enemy?
Ans. Dr Sadao could not put the wounded man back in the sea even though he was an enemy because he was a Doctor and the foremost duty of a doctor is to save life. He knew the man would die if not tended medically. This would be against medical ethics. So, he rescued him to give medical treatment.

11.How did the servants express their displeasure?
Ans. The servants in the Doctor's house were against the idea of helping a soldier from the enemy nation. When Hana and Dr. Sadao helped the enemy soldier they were very annoyed. They refused to tend the wounded soldier.

12.How did Hana show her human side to the wounded man after the operation?
Ans. The wounded American was in a very bad state and needed to be washed before being operated on.
Hana did not want Dr Sadao to clean the dirty and unconscious prisoner, and so asked their servant, Yumi, to do so.
However, Yumi defied her masterĂ¢€™s order and opted out of it.
As a result, Hana had no other option but to wash him herself.
Although this act was impulsive and dipped in a sense of superiority over her servant, Yumi, she did it with sincerity.


Long Answer Question

1. How did Dr. Sadao Hoki get rid of the American Soldier?
Ans. Since Dr. Sadao was keeping an enemy at his house and he was becoming the cause of great stress, tension, trouble and fear for him. Even the General failed to send his assassins, so Dr. Sadao
worked out a plan and apprised the soldier about his return and safety. It was pointed out by Dr. Sadao that he would put his boat with extra clothing, medicines and other essentials on the shore that night. He would row it to the little island which was not far off from the coast. The island is inhabited. He would have a Korean
fishing boat. The American soldier agreed and pulled that boat down to shore. Dr. Sadao arranged everything to the prisoner. He gave him some instructions. In case he ran short of food he would
flash two signals when the sun sets. If he was alright and was on the island he would flash one. The man escaped in the night and Dr. Sadao got no flash of light in the twilight. So the soldier had
safely boarded the Korean fishing boat. Thus, Dr. Sadao was able to get rid of the soldier.


2.Give the Character sketch of Dr. sadao highlighting his qualities as a doctor?
Ans.‘The Enemy’ by Pearl S Buck, is the story of a kind, considerate, and Japanese doctor, Sadao Hoki, who loved his profession more than anything else. He is a perfect role model for all the doctors of the world who really upholds the values of his profession.  His traditional father had taken great care of his upbringing and instilled in his mind that he had to be a great doctor and surgeon. He sent him to America at the age of 22 to learn medicine. He stayed there for 8 years and observed strict self-discipline. He met Hana, another Japanese girl there and fell in love with her. However, he waited until his father’s approval and married her only after the approval.



The best traits of his personality come to light when risking his own life and the entire family he dares to save an enemy. Japan and America were at war in the World War II. During this one American POW, Tom is washed ashore near his home. Sadao saves him. He faces opposition from his servants but he knows his responsibilities as a doctor. He is a man of clear conscience.



Not only is he a good human being, he is a perfect and skilled doctor also. Genereal Takima had a great faith in him that’s why he offers to help him come out of the trouble the doctor had thrown himself into by helping an enemy.


3.Do you think the doctor's final solution to the problem was the best possible one in the circumstances?
Ans.In the very beginning of the story, Sadao agrees with Hana when she says, “The best thing that we could do would be to put him back into the sea.” But he finds that a man is badly wounded. He has a gunshot in his back. as a doctor he has been trained not to let a man die if he can help it. And this is what he does. And this is what he does. He takes the man into his house and does all he can to save his life. At the same time he never forgets that he is an enemy. He wants to get rid of him as soon as possible. He thinks of handing him over to the police but can't do so. He is certain that they would kill him. He is in a fix what to do. At last he adopts a course that could be the best under the circumstances. He helps the man to escape in a boat. Thus it gets rid of him without having him killed. Dr Sadao rises above narrow prejudices and acts in a truly humanitarian manner.



4.There are moments in life when we have to make hard choice between our role as individuals and as citizens with a sense of national loyalty. Discuss with reference to the Enemy.
Ans. The story 'the enemy is an example of the hard choice which a person has to make his to roles .as a private individuals doctor sadao think that it his duty to save injured person life not only because he is human being but also hi is doctor who trained to save and protact people.si he does hi duty to save life even though his servents go against him and leave his house.as a citizen bwith national loyalty his duty was to hand over injured person to the authorities .


5.Hana plays an important role in saving the life of the injured person. Give a detailed account of her role.
Ans.Hana is the wife of Dr Sadao.She is a loving and sincere person. She is devoted to her husband and loves her children .That is why , she asks her husband not to take a risk in healing the wound of an enemy soldier .But when she finds him determined to do his professional duty, she agrees to extend her full cooperation .
She is full of human considerations .Though she does not have good feelings for the enemy soldier, she does not turn him over for fear of disturbing his wounds .she assists her husband in performing the operation on the wounded soldier.She observes deep red scars on his neck and realizes that he must have been tortured .She develops tender feelings for him for a while.
Haa is a good and dignified housewife.She obeys her husband and nurses the wounded soldier.When the servants disapprove of their action of harbouring the enemy soldier, she does not lose her patience .She does not utter even a single bad word to them.When they leave the house on the seventh day , they are paid off by Hana. It reveals her kind and generous nature .


5.Do you think being human is the greatest virtue and treating an enemy is not a sin? Explain taking reference of 'The Enemy'.
Ans. I agree with the statement, reason being, whatever is our nationality, gender, colour, caste or creed- we are humans first. Being embroiled in conflicts and controversies is the side product of our egoism and ideology. These exist because of difference in perception about any idea of issue. But our basic conscience is sensitive for other's suffering as reflected very beautifully through the character of Dr. Sadao in the intriguing story 'The Enemy'. It is rather a core of our spirit, even mythology of every religion support this idea of compassion. One can not deny its existence, in spite of all the worldly elements, humanity provides its glimpse all around us- in our words, through our acts. One feels for the sufferer. So,
whether the injured one is our enemy or friend, it should never matter while treating or extending a helping hand. Humanity is a common thread which binds us despite our differences. Since time unknown and till up to eternity, humanity will prevail.









English Vistas Class 12th CBSE

Chapter 8. Memories of Childhood (Zitkala-Sa & Bama)


Post a Comment

0 Comments