Subscribe Us

Class 12 English FLAMINGO – PROSE ~ Chapter 7 - The Interview

                                                  The Interview
CBSE Class 12 English Lesson The Interview - Summary, Explanation ...


The Interview Summary

The lesson begins with the introduction to interview as a commonplace of journalism since its invention, which was a little over 130 years ago. According to the author, it is not very surprising that people have very distinct opinions about the usage of interview. Some think of it in its highest form whereas some people can’t stand being interviewed. An interview leaves a lasting impression and according to an old saying, when perceptions are made about a certain person, the original identity of his soul gets stolen. Famous celebrities, writers and artists have been heard criticising interviews. Rudyard Kipling’s wife wrote in her diary how their day in Boston was ruined by two reporters. Kipling considers interviewing an assault, a crime that should attract punishment. He believes that a respectable man would never ask or give an interview.
There is an excerpt from the interview between Mukund (from The Hindu newspaper) and Umberto Eco, a professor at the University of Bologna in Italy who had already acquired a formidable reputation as a scholar for his ideas on semiotics (the study of signs), literary interpretation, and medieval aesthetics before he turned to writing fiction. The interview revolves around the success of his novel, The Name of the Rose whose more than ten million copies were sold in the market. The interviewer begins by asking him how Umberto manages to do so many different things to which he replies by saying that he is doing the same thing. He further justifies and mentions that his books about children talk about peace and non-violence which in the end, reflect his interest in philosophy. Umberto identifies himself as an academic scholar who attends academic conferences during the week and writes novels on Sundays. It doesn’t bother him that he is identified by others as a novelist and not a scholar, because he knows that it is difficult to reach millions of people with scholarly work. He believes there are empty spaces in one’s life, just like there are empty spaces in atoms and the Universe. He calls them interstices and most of his productive work is done during that time. Talking about his novel, he mentions that it is not an easy-read. It has a detective aspect to it along with metaphysics, theology and medieval history. Also, he believes that had the novel been written ten years earlier or later, it would have not seen such a huge success. Thus, the reason for its success still remains a mystery.  



Q1- Who is the author of the lesson ‘The Interview’?
A) Christopher Priest
B) Christopher Silvester (1959)
C) J.B. Priestley
D) Alfred John Churchley

Q2- What does V.S. Naipaul feel about interviews?
A) horror
B) happy
C) wounded
D) none

Q3- What does Naipaul present in his travel books?
A) his feelings
B) his feelings about interviews
C) impression of the country of his ancestors that is India
D) none

Q4- The excerpt -The Interview has been taken from which book?
A) Christopher's introduction to The Penguin Book of Interviews
B) Features for Vanity Fair
C) The name of the Rose
D) none

Q5- What did he present in this book?
A) varied opinions of politicians
B) varied opinions of civilians
C) varied opinions of armymen
D) varied opinions of celebrities regarding an interview

Q6- According to an old saying what happens when perceptions are made about a person?
A) Person feels happy
B) person becomes popular
C) Person feels irritated
D) The original identity of his soul is lost

Q7- How does Umberto Eco find so much time to write so much?
A) using early morning time
B) using his office time
C) using his family time
D) using using empty spaces (free times) like waiting for someone, break time

Q8- What was distinctive (special) about Eco's academic writing style?
A) His realistic narrative style with trial and errors
B) his interrogative style
C) his monotonous unrealistic style
D) fictitious imaginative style

Q9- What is the reason for huge success of the novel The Name of The Rose?
A) mystic
B) metaphysics and medieval history period used
C) detective style and theology
D) All these

Q10- What are some of the positive traits of of interviews?
A) brings out the truth and gives vivid impression of contemporaries
B) helps finding hidden talents
C) useful medium of communication
D) All these

Q11- Why do most celebrity writers despisse being interviewed?
A) they don't like journalists
B) unwarranted intrusion in their life
C) their privacy is hurt
D) none

Q12- At what age was Eco's book published?
A) at the age of 20
B) at the age of 25
C) at the age of 22
D) at the age of 26

Q13- At what age did he start writing novels?
A) at the age of 55
B) at the age of 52
C) at the age of 57
D) at the age of 50

Q14- What days did he used to write novels?
A) Saturday night
B) Friday night
C) every evening
D) Sundays

Q15- Why do the celebrities feel embarassed most often?
A) because of question attacks during interviews
B) because of interviewer's gestures
C) because of interviewer's appearance
D) none

Q16- What is the primitive view about being photographed?
A) person's soul is stolen
B) part of personality is lost
C) person can be commanded
D) All these

Q17- What do you understand by the expression 'Thumbprints on his windpipes"?
A) creating excessive pressure on throat
B) creating excessive pressure on vical chords
C) creating excessive pressure and tension for someone
D) none

Q18- What in today's world our main source of information?
A) social media
B) newspapers
C) short screens
D) Interviews and interactions

Q19- What satisfied Umberto's taste for narration?
A) stories
B) children's works
C) interviews
D) Novels

Q20- What does writing novels on Sundays signify?
A) writing novels- his passion
B) writing novels- his need
C) writing novels- his casual job
D) writing novels- his interest

Q21- Enumerate 'An Interview is a supremely serviceable medium of communication?
A) a medium to gossip
B) a medium to be the talk of the town
C) a medium to prosper
D) a noble medium of interaction and introspection

Q22- What is an interview?
A) a medium of talking to the people
B) a medium to spread rumours
C) a medium to be the talk of the town
D) a medium of interaction and introspection

Q23- Explain 'Denis Brain's statement "Almost everything of moment reaches us through one man
asking questions of others.'
A) The interviewer has the power
B) The interviewer has status
C) The interviewer can elicit the truth and has the power to influence
D) All these

Q24- What impression is formed of Umberto after reading the lesson- The Interview?
A) A person of substance
B) a person of character
C) a person of words
D) A person of vision and firm convictions

Q25- What do his works for children speak about ?
A) his passion for children
B) children are nuisance
C) children love to be happy
D) non-violence and peace

Q26- While interview being interviewed by Mukand,Umberto speaks about his philosophy and
novel,What does he point out at ?
A) he loves writing
B) he loves to be in spotlight
C) at the universe and its workings
D) at empty spaces in the universe- Interstices

Q27- How many novels has Umberto written?
A) 10
B) 8
C) 15
D) 5

Q28- How many scholarly works are to his credit?
A) more than 5
B) more than10
C) more than 20
D) more than 40

Q29- What facts are being showcased in the interview held between Eco and Padamnabhan?
A) he takes pride in being an academician, a university Professor first
B) Being a novelist is a secondary thing for him
C) uses his free time for writing novels
D) All these

Q30- What ideas do you form of Umberto's personality after his interview with Mukand?
A) a very rigid person
B) a boastful and arrogant
C) an illusionary vision
D) an academician with philosophical and ethical interest

Q31- Why did Umberto start writing novels?
A) to avail an opportunity
B) to be in limelight
C) to share his views
D) to make best use of empty spaces means free time

Q32- According to Umberto what will happen to the world if we eliminate empty spaces from the universe?
A) The world will becaome beautiful
B) The world will be completely ours
C) The world will shrink and will become as big as a fish.
D) The world will be round

Q33- Which period of history do Umberto's novels deal with?
A) Renaissance
B) dark age
C) modern era
D) Medieval period

Q34- Why does Eco call the success of his book a mystery?
A) because of its success
B) because of its popularity
C) because of many factors
D) because of many factors and many other books were written on the same medieval period

Q35- What was Lewis Caroll's opinion of interviews and autographs?
A) wonder
B) terror
C) horror
D) none

Q36- Who has written Alice in Wonderland?
A) Christopher
B) Mukand
C) Rudyard Kripling
D) Lewis Caroll

Q37- Why were the journalists and publishers puzzled by the success of The Name of the Rose?
A) because readers like trash and it was a serious novel
B) because it was becoming popular
C) because of its highrated success
D) none

Q38- In what way interviews have become a commom place of journalism?
A) because of its power, influence and medium of communication
B) because of its pomp
C) because of its glory
D) because of its rapport

Q39- What do Rudyard Kipling and his wife express about interviews?
A) immoral
B) not good
C) very bad
D) immoral and offensive crime against a person

Q40- What kind of a novel was The Name of The Rose?
A) hilarious
B) fiction
C) non-fiction
D) a serious one


ANSWER KEY
1
B
11
B
21
D
31
D
2
C
12
C
22
D
32
C
3
C
13
D
23
D
33
D
4
A
14
D
24
D
34
D
5
D
15
A
25
D
35
C
6
D
16
D
26
D
36
D
7
D
17
C
27
D
37
A
8
A
18
D
28
D
38
A
9
D
19
D
29
D
39
D
10
D
20
C
30
D
40
D



The Interview Question and Answers

1. How does Eco find the time to write so much?
A. Eco is a university professor who attends academic conferences all week. He finds so much time to write in the empty spaces that we all have in our lives, just like the structure of atoms and Universe. He terms these empty spaces as ‘interstices’. If he is waiting for someone coming to his house via the escalator, he would use that time to write an essay rather than sit idle. Therefore, he considers himself a scholar who writes novels on Sundays.

2. What was distinctive about Eco’s academic writing style?
A. Generally, academic scholars write false hypothesis, rectify them and then give conclusions. On the other hand, Umberto takes the readers through the journey of his research, quoting all the trials and errors to reach the conclusion. His narrative style of writing made him distinctive.

3. Did Umberto Eco consider himself a novelist first or an academic scholar?
A. Umberto Eco identifies himself with the academic community. According to him, he is a university professor who attends academic conferences all week and writes novels on Sundays.

4. What is the reason for the huge success of the novel, The Name of the Rose?
A. The novel, The Name of the Rose is a hard-read, differentiating it from other novels. It is a detective narrative that contains metaphysics, theology and medieval history. Thus, it targeted the audience that is not interested in an easy reading experience, probably not all the time. However, the success of the novel still remains a mystery. According to Umberto, had the novel been written ten years earlier or later, it would have not attracted the same proportion of audience.













Post a Comment

0 Comments