Halaman

    Social Items

Class 12 English FLAMINGO – POETRY ~ A Thing of Beauty – John Keats

A Thing of Beauty

– John Keats
Points to Remember
 A beautiful thing is eternal, never loses its charm and has a lasting impression on our minds. The poet equates beauty to happiness.
 By 'Beauty' keats means the sun, moon, old and young trees that give shade, clear rills, musk rose all have the power to uplift man's spiriti by providing sense of peace and serenity.
 Life is full of trials and tribulations, lays of faith, sadness, disappointments, death of noble values among people. Man's life becomes worth living because of beautiful things which flash upon mind's screen to lift the veil of gloom.
 Grand legacies of the mighty dead and the lovely tales have sublimating effect on man.


Q1- What kind of a poet was John Keats?
A) a Realistic
B) Religious
C) Medieval
D) A romantic

Q2- Who is the poet of A thing Of Beauty?
A) John Donne
B) William Blakes
C) William Wordsworth
D) John Keats

Q3- From where has this poem A Thing Of Beauty been taken?
A) From Keats work- Endymion- A poetic Romance
B) Ode to a Nightingale
C) Ode on Melancholy
D) Ode on Indolenc

Q4- Who is Endymion?
A) a worker
B) an office boy
C) a young child
D) a young shepherd

Q5- Where did the poet and Endymion live?
A) in a hut
B) on a hill
C) in a tree house
D) on mount Latmos

Q6- Whom did the enchanted youth resolve to seek?
A) God
B) nature
C) mentor
D) Cynthia-the moon goddess

Q7- What are the things of beauty mentioned in the poem?
A) Sun and Moon
B) Young trees and streams
C) flowers
D) All these

Q8- Which things cause suffering to human beings?
A) lack of virtues and inhuman acts
B) withering flowers
C) blooming flowers
D) flowing streams

Q9- What does Endymion do to seek goddess?
A) dances
B) sings songs
C) reads scriptures
D) wanders through forests

Q10-How is a thing of beauty joy forever?
A) because it is beautiful
B) because it is nature
C) because it is joyful
D) because its beauty never ends and leaves a lasting impact

Q11- What is the message of the poem?
A) Beauty never fades
B) beauty lifts spirits high
C) beauty is a joy forever
D) All these

Q12- What does a thing of beauty do for us?
A) gives hope
B) gives happiness
C) removes pain and suffering
D) All these

Q13- What is the endless fountain and what is its effect?
A) Moving streams
B) The Sunlight
C) A thing of beauty is endless fountain and it gives happiness
D) None

Q14- What does a thing of beauty is a joy forever mean?
A) joy is in memory
B) joy is precious
C) joy is not sold
D) it will keep giving happiness for a longer time

Q15- What is Beauty in Keats' opinion?
A) a suffering
B) a cause of suffering
C) a cause of pain
D) a joy forever

Q16- What is the concept of beauty?
A) Beauty is a pleasure
B) beauty is cause of all happiness
C) beauty is nothing
D) a quality which always gives happiness

Q17- Do we experience things of beauty only for a short time ?
A) yes they are short lived
B) yes beauty is a temporary thing
C) it never lasts forever
D) no, they make a lasting impression of happiness

Q18- Who said that a thing of beauty is a joy forever?
A) John Millet
B) Christopher
C)a young shepherd
D) John Keats

Q19- How does a thing of beauty provide shelter and comfort?
A) By giving a sense of joy and happiness
B) by removing pain and suffering
C) like a bower
D) All these

Q20- Whose loveliness will keep on increasing?
A) of rivers
B) of mountains
C) of nature
D) of all beautiful things

Q21- Write the phrase which means 'it is immortal'
A) it will never fade
B) it will never pass into nothingness
C) it will never cease
D) it will keep giving happiness for a longer time

Q22- What is a bower?
A) a river
B) a stream
C) a big tree
D) a shady tree

Q23- Why do we need sweet dreams , health and quiet breathing?
A) to have a healthy mind and body
B) to have sound sleep
C) to have peace and happiness
D) All these

Q24- What are 'mighty dead' in the poem?
A) dead people
B) dead relatives
C) dead plants
D) great respectworthy ancestors specially dead emperors

Q25- What is the endless fountain of immortal drink?
A) rivers
C) flowing streams
D) Sunlight
D) All the things of beauty

Q26- What does 'brink' mean?
A) roof top
B) a rocky space
C) mountain top
D) an edge at the top

Q27- What does immortal mean?
A) ever flowing
B) evergreen
C) forever beautiful
D) never ending or endless

Q28- What image does the poet use to convey that beauty is everlasting?
A) a bower quiet for us
B) Some shape of beauty
C) endless fountain of joy
D) sprouting a shady boon

Q29- What is the effect of immortal drink?
A) no one is thirsty
B) everyone is happy
C) immense joy and happiness
D) beauty never moves away

Q30- Pick the words from the poem which mean: stories, magnificence.
A) tales and grandeur
B) old,and young
C) green world and clear rills
D) sweet dreams and health

Q31- What removes pall from our life?
A) dark spirits
B) Trees old, and young
C) all the unhealthy things
D) Nature's beauty

Q32- What is the meaning of gloomy?
A) all the unhealthy things
B) dark spirits
C) dull and depressive
D) none

Q33- How does beauty help us when we are grief stricken?
A) By giving a ray of hope
B) sprouting a shady boon
C) by giving daffodils
D) none

Q34- What does poet mean by Some shape of beauty?
A) beauty has no shape
B) beauty is abstract
C) beautiful object that gives happiness
D) All

Q35- Which figure of speech is used in the words-Some shape of beauty?
A) Alliteration
B) simile
C) metaphor
D) all

Q36- Why are our spirits referred as dark?
A) because of dark clouds
B) because of spirits around
C) because of shady trees
D) because of sadness and disappointments

Q37- What does morrow mean?
A) morning time
B) present time
C) noon time
D) the next day

Q38- Why do we need a flowery band?
A) to look beautiful
B) to smile
C) to be joyful
D) to have strength and joy inspite of all sadness

Q39- What is inhuman in life?
A) human inside a river
B) human inside caves
C) human on trees
D) selfcentred tendency and inacility to rise above shallow circles

Q40- What circumstances make man unhappy?
A) chilly cold waves on mountains
B) moisture of flowing rivers
C) crowded places
D) tendency of hopelessness


ANSWER KEY
1
D
11
D
21
B
31
D
2
D
12
D
22
D
32
C
3
A
13
C
23
D
33
A
4
D
14
D
24
D
34
C
5
D
15
D
25
D
35
C
6
D
16
D
26
D
36
D
7
D
17
D
27
D
37
D
8
A
18
D
28
C
38
D
9
D
19
D
29
C
39
D
10
D
20
D
30
A
40
D


Question.1. Read the extracts given below and answer the questions that follow.
And such too is the grandeur of the dooms
We have imagined for the mighty dead;
All lovely tales that we have heard or read;
An endless fountain of immortal drink,
Pouring unto us from heaven’s brink
(a) Name the poem and the poet.
(b) What is the thing of beauty mentioned in these lines?
(c) What image does the poet use in these lines?
(d) What is the effect of this ‘immortal drink’ on us?
or
(a) Who are the ‘mighty dead’? How do we know about them?
(b) What images does the poet use to convey that beauty is everlasting?
(Foreign 2009, Delhi 2014; Modified)
(c) What is the effect of the immortal drink?
(d) Write the words from the extract which mean
(i) stories
(ii) magnificence
Answer.(a) The poem is ‘A thing of beauty’ and the poet is John Keats.
(b) The thing of beauty mentioned in these lines is the group of stories celebrating the glory of our powerful ancestors, which we have read or heard.
(c) The poet uses the image of an ‘endless fountain’ coming down to us from heaven. According to him, nature and other beautiful things around us are like a gift from God, which give us infinite delight and Joy.
(d) The immortahtirrnk gives us immense joy, a joy that is everlasting, one that will never come to an end.
or
(a) Our ancestors, who were great in their own ways and the dead emperors have been referred to as the mighty dead. We come to know about them by reading or hearing valorous tales, which speak of their innumerable sacrifices. They are a source of motivation for all who go through them.
(b) ‘Endless fountain’ of joy is the image that has been used to convey that beauty is everlasting. Things of beauty are an eternal source of motivation, a precious gift from heaven which give us infinite pleasure and defight.
(c) The immortal drink that nature’s endless fountain pours on us gives us immense joy and pleasure.
(d) (i) tales (ii) grandeur
Question.2. Read the extract given below and answer the questions that follow.
Spite of despondence, of the inhuman dearth
Of noble natures, of the gloomy days,
Of all the unhealthy and o’er-darkened ways
Made for our searching: yes in spite of all,
Some shape of beauty moves away the pall
From our dark spirits.
(a) Name the poem and the poet.
(b) Why are we despondent?
(c) What removes “the pall from our dark spirits”?
(d) Explain, “the inhuman dearth of noble natures.” ’
or
(a) What are we doing every day?
(b) Which evil things do we possess and suffer from?
(c) What are the circumstances that contribute towards making humans unhappy and disillusioned with life? (Delhi 2013; Modified, All India 2014; Modified)
(d) What removes the pall from our dark spirits?
Answer. (a) The poem is’A thing of beauty’and the poet is John Keats.
(b) Human iife is full of trials and tribulations. We add to our troubles and make our lives more difficult by following evil ways. We hurt others as well as ourselves. This makes us despondent.

(c) The various objects of beauty around us remove the pall from our dark spirits. Beautiful things have the power to make us happy.
(d) The poet here means that the world lacks in men of noble nature or qualities. There are few people who are noble in character; most of the people are self-centred and pursue evil ways.
or
(a) The memory of beautiful things remains in our minds and strengthens our bond with the Earth. Every day, these bonds get strengthened by the flowery bands that we prepare.
(b) Humans suffer from hopelessness and sadness. Our poor style of living make us grim.
(C) Hopelessness, sadness and lack of noble ways are a part of human life. We harm ourselves by following unhealthy and wicked paths. These circumstances contribute towards making humans unhappy and disillusioned with life.
(d) Anything beautiful in our surroundings or even the memories of our beautiful experiences removes the pall from our dark spirits.

Question.3. Read the extract given below and answer the questions that follow.
“Some shape of beauty moves away the pall
From our dark spirits,”
(a) How does beauty help us when we are burdened with grief?
(b) Explain; “Some shape of beauty.”
(c) Identify the figure of speech in the above lines.
(d) Why are our spirits referred to as ‘dark’?
Answer. (a) Whenever we look at a beautiful object, we are filled with comfort and joy. When we are burdened with grief, a thing of beauty comes as a ray of hope, and makes us forget our sorrow and suffering at least for some time.
(b) Beauty is an abstract idea and has no specific shape. The poet here means beauty in some form or some beautiful object which pleases us.
(c) The above lines present an example of metaphor. Our souls are steeped in sadness and disappointment which are compared to a pall or shroud covering the dead.
(d) Our spirits are dejected due to extreme sadness and disappointment which may be the result of our own evil actions. So, the poet refers to them as dark, because of the hopelessness we feel.
Question.4. Read the extract given below and answer the questions that follow.
Therefore, on every morrow, are we wreathing
A flowery band to bind us to the Earth,
Spite of despondence, of the inhuman dearth
Of noble natures, of the gloomy days,
Of all the unhealthy and o’er-darkened ways
Made for our searching
(a) What are the flowery bands that bind us to the Earth?
(b) What message do the above lines convey? (Delhi 2009)
(c) Why is there an “inhuman dearth of noble natures”?
(d) What do you understand by “unhealthy and o’er-darkened ways”?
Answer. (a) Here beautiful and pleasant things have been referred to as flowery bands. It is only those things which have beauty of some or the other kind that bind us to this Earth, or in a way, keep us going. The memory of our beautiful experiences helps us strengthen our bond with the Earth.
(b) The message that these lines convey is that the world is full of sorrow, sadness and depression. People have become selfish,-and there is a scarcity of noble people.
Despite this, life is possible because there are some beautiful things around, which help us to look towards the positive side of life. It is the beauty of these things which brings a smile on our face and gives us happiness in our lives.
(c) Today, there are few people who can rise above petty differences and be generous towards others. These days people are mostly selfish and do not think about others.
(d) The unhealthy and o’er-darkened ways refer to the trials and tribulations in our life, and the dishonest and unfair means people adopt to achieve their goals.
Question.5. Read the extract given below and answer the questions that follow.
A thing of beauty is a joy forever
Its loveliness increases, it will never
Pass into nothingness; but will keep
A bower quiet for us and a sleep
Full of sweet dreams and health and quiet breathing
(a) How does a thing of beauty remain a joy forever?
(b) Mention any two sources of joy which a thing, of beauty provides to us.
(All India 2008; Modified)
(c) Explain, “never pass into nothingness.”
(d) What is meant by‘bower’?
Answer. (a) A thing of beauty provides eternal and everlasting joy to us. Whenever we are in a pensive mood we can relive the joyful experience and happiness it gave us.
(b) A thing of beauty gives us a quiet bower to rest peacefully, and a blissful sleep full of
pleasant dreams.
(c) The joy that a thing of beauty give us is eternal. It never loses its importance, but it only increases with time.
(d) A ‘bower’ refers to a peaceful, quiet place under the shade of trees.
Short Answer Type Questions p Marks, 30-40 words)
Question.1. How do beautiful things help us to live a happy life? (Foreign 2014)
Answer. We derive comfort and happiness when we look at objects of beauty, and the lasting impression they leave on our minds is a source of permanent joy. Beautiful things bind us to the Earth and help us strengthen our relationship with nature. They provide us relief from our everyday trials and tribulations and help us live a happy life.
Question.2. What does Keats consider an endless fountain of immortal drink and why does he
call its drink immortal? (All India 2013)
Answer. Keats considers nature’s beauty as an endless fountain of immortal drink. He calls this drink immortal as the pleasure and delight given by it never passes into nothingness. It only increases with time.
Question.3. According to Keats, what spreads the pall of despondence over our dark spirits? How
is it removed? (All India 2013)
or
What spreads the pall of despondence over our dark spirits? How is it removed?
Answer. John Keats says that pain and suffering are a part of life. These bring us sadness and despondence. But still, we can find hope. The hope and motivation come from nature and remove the pall of despondence from our spirits. The beautiful sights give us inspiration to continue the journey of life.
Question.4. How does a thing of beauty provide shelter and comfort? (Modified India 2013)
Answer. A thing of beauty provides shelter and comfort in many ways. It is like a bower, a place under the shade of a tree where we can rest. It gives us a sleep filled with sweet dreams. The streams and forests provide a cooling covert for us in the hot weather.
Question.5. How is a thing of beauty a joy forever? (Delhi 2012)
Answer. A thing of beauty is a joy forever because it is a permanent source of joy and inspiration and leaves a lasting impression on us. The pleasure and happiness given by it never fades away but keeps on increasing.
Question.6. What makes human beings love life in spite of troubles and sufferings? .
(Ml India 2012,2010; Delhi 2008)
Answer. Human beings suffer from hopelessness and sadness. Our style of living often makes us hopeless and grim. We at times also, suffer due to the self-centred and wicked nature of others. In spite of all our troubles and sufferings, we are able to derive pleasure from our surroundings. The beautiful objects from nature help us shed our gloom, give us a glimmer of hope, and make us love life amidst all troubles.
Question.7. Why is ‘grandeur’ associated with the mighty dead? (Delhi 2011)
Answer. The mighty dead are those who have laid down their lives for a great or noble cause. Their death is replete with intellectual and spiritual beauty. Birth, growth and decay, all are inseparable. Each has its own. beauty. Their death is grand or beautiful because it makes them immortal through the grand tombs and memorials erected in their honour.
Question.8. What is the message of the poem, ‘A thing of beauty’? (Modified India 2011)
Answer. The message of the poem ‘A thing of beauty’ is that beautiful things are a source of constant joy and inspiration. They give us eternal pleasure and leave an indelible image on our minds and, therefore, every beautiful thing and aspect is worth being treasured.
Question.9. What is the ‘endless fountain’ and what is its effect? (Foreign 2011)
Answer. Here beauty has been referred to as an ‘endless fountain’, which is an eternal source of motivation, an elixir of life and a precious gift from heaven. It gives us infinite pleasure and delight, and motivates us to continue our journey of life.
Question.10.What images does the poet use to describe the beautiful bounty of the Earth? (Delhi 2010)
Answer. The poet uses the image of an ‘endless fountain’, which showers bounties on Earth. He calls this an ‘immortal drink’ from heaven. The sun, the moon, the trees, the daffodils, the lush green forests and streams, all reflect the beautiful bounties which God has given us.

































3 comments:


  1. I want to thank Dr Williams a very powerful spell caster who help me to bring my husband back to me, few month ago i have a serious problem with my husband, to the extend that he left the house, and he started dating another woman and he stayed with the woman, i tried all i can to bring him back, but all my effort was useless until the day my friend came to my house and i told her every thing that had happened between me and my husband, then she told me of a powerful spell caster who help her when she was in the same problem I then contact Dr Williams and told him every thing and he told me not to worry my self again that my husband will come back to me after he has cast a spell on him, i thought it was a joke, after he had finish casting the spell, he told me that he had just finish casting the spell, to my greatest surprise within 48 hours, my husband really came back begging me to forgive him, if you need his help you can contact him with via email: drwilliams533@gmail.com,and to greatest surprise the lady caster a love spell on my husband,am so grateful to Dr Williams and my wonderful friend.

    ReplyDelete
  2. Beauty will at that point lead to truth and goodness. Subsequently, in the event that one will start with beauty, one should understand what beauty is.hair vitamins for growth and hair loss

    ReplyDelete
  3. Beauty will at that point lead to truth and goodness. Subsequently, in the event that one will start with beauty, one should understand what beauty is.hair vitamins for growth and hair loss

    ReplyDelete