Halaman

    Social Items

Class 12 English FLAMINGO – POETRY ~An Elementary School Classroom in a Slum

An Elementary School Classroom in a Slum
Points to Remember
 The poet describes the miserable condition of the children in a school located in a slum. They are malnourished ill and exhausted.
 They are thin hungry, weak and insecure. One of them has inherited disability.
 Their physical and mental growth are stunted.
 The walls of the classroom give us a glimpse of prosperity which is in sharp contrast to their weak, grim, hollow and pathetic lives.
 Even Shakspeare's portrait, images of world maps buildings with domes or beautiful Tyrolese do not offer any hope for these children as they are poor, underfed and deprived in every way.
 The poet wants improvement in the quality of lives of slum children.
 They must be provided quality education also so that they can make use of this opportunity but this cannot be achieved unless the inspectors and other policymakers make serious efforts towards
this end.
 Catacombs symbolise darkness and illiteracy which surrounds these children but through proper education will enlighten their lives.
 The map is a bad example it tempts them to aspire for the word which seems unreachable for them. The maps on their walls should show huge slums instead of beautiful scenic graphic.
 They look like captives within the dirty walls of the classroom, however, their real world is outside the windows of this classroom and they need an exposure to the outside world.
 In the long run these children will be able to reap the benefits and rewrite the history of povery with development and prosperity.
 The poet says if students studying in slum are truly allowed education in the form of free exploration, their language will gain the power and warmth of the Sun. They will acquire freedom of expression which will change their future and recreate history.


Q1- Who has written Elementary School Classroom in a Slum?
A) Kipling
B) Wordsworth
C) Kamlanath
D) Stephen Spender

Q2- What theme did the poet concentrate on in the poem?
A) themes of social injustice and class inequalities.
B) theme of chidren and their happiness
C) theme of insecurities
D) none

Q3- What does the poet portray in the poem?
A) young minds
B) playfulness of the children
C) questions of young mind
D) the plight of young children in the slums

Q4- What does the poet compare in the poem?
A) between young and old
B) generation gaps
C) old age and childhood
D) rich (haves) and poor children (have nots)

Q5- What kind of life the children living in slums have?
A) full of love
B) full of care and warmth
C) Hopeless and full of struggle
D) all these

Q6- What does the poet compare the color of walls with?
A) rotten fruits
B) stale chapatis
C) rotten vegetables
D) sour cream

Q7- What are the poetic devices used in the poem?
A) alliteration and simile
B) metaphor and imagery
C) synecdoche,and irony
D) All these

Q8- What do the words “Their future is painted with fog” convey?
A) no love and care
B) no warmth
C) no hardwork
D) no hope of improvement

Q9- What do the faces of children in the slum areas reflect?
A) happiness
B) their aspirations
C) their happiness
D) sadness and lack of enthusiasm

Q10- What is ironical about the wall hangings and donations in the classroom?
A) set up in very clean environment
B) completely opposite to the needs of the children in the classroom
C) set up in happy environment
D) set up in gloomy set up

Q11- What was the boy with rat's eyes trying to escape from?
A) bright light outside
B) openness of trees
C) dim light of the class
D) children in the room

Q12- What is Tree Room in the poem?
A) Room outside the school
B) room on trees where squirrels play
C) room on trees where rats play
D) room on trees where pigeons play

Q13- What do Catacombs signify?
A) underground cemetry showing irrelevance of the map hanging on the wall of the classroom
B) irrelevance of the classroom
C) irrelevance of the school
D) irrelevance of the children

Q14- Why are the pictures and maps meaningless?
A) they show beauty
B) they show hope
C) they show vastness -opposite to the world and needs of the chidren in the classroom
D) All these

Q15- How can powerful people help the poor children?
A) by fighting with the government
B) by fighting with the powerful
C) by bridging gaps of inequalities and injustice
D) by fighting with the rich

Q16- What does the poem describe?
A) elementary school classroom in a slum
B) social setup
C) different mindsets
D) beauty of the surroundings

Q17- What does the poet wish for the children of the slums?
A) He wish them to be happy and healthy
B) He wishes a good change for them
C) he wants them to lead a healthy and happy life
D) All these

Q18- “Far far from gusty waves these children’s faces.
Like rootless weeds, the hair torn round their pallor”:what do these words express?
A) poor plight of the ground
B) poor plight of chidren's homes
C) poor plight of teachers
D) poor plight of the slum children

Q19- Why is the head of the tall girl 'weighed down'?
A)by the burden of studies
B) by the burden of work
C) by the burden of the world
D) All these

Q20- What is the meaning of 'The paper seeming boy , with rat eyes'?
A) rich people
B) rich children
C) powerful people and their influence
D) weak and malnutritioned boy

Q21- What kind of look the faces and hair of the children give?
A) a rich and beautiful
B) organized
C) healthy
D) pale faces and scattered and undone hair

Q22- His eyes live in a dream- what is the dream?
A) watching a movie
B) going abroad
C) eating icecream
D) dream of better timeswith games and open spaces

Q23- Who was sitting at the back of the dim class?
A) a girl
B) an old man
C) a teacher
D) an unnoticed young boy

Q24- Who is the unlucky heir and what will he inherit?
A) a fat boy and will inherit good health
B) a short boy and will inherit good height
C) an intelligent boy and will inherit intelligence
D) thin boy with rat's eyes and will inherit twisted bones from his father

Q25- What is the stunted boy reciting?
A) a happy song
B) a religious song
C) a sad song
D) a lesson from desk

Q26- What does the color of the classroom walls point out?
A) happy and poor state
B) happy and rich state
C) offwhite (sour cream) color points out hopeless poor condition of the slum children
D) none

Q27- What does the expression 'Open handed map " show?
A) power of the poor
B) the poor are powerful
C) the poor are powerless
D) maps are drawn at the orders of the powerful people like hitler

Q28- Awarding the world its world' what do these words express?
A) the world is ours
B) the world is yours
C) the world belong to the poor
D) the world belong to the rich and powerful

Q29- In what sense are the slum chidren different?
A) their IQ
B) their wisdom
C) their dresses
D) because of no access to hope and openness of the world

Q30- What kind of future the slum children have?
A) very hopeful
B) bright
C) clear like water
D) hopeless and uncertain

Q31- What attracts the slum children?
A)The animals
B) The movies
C) icecream
D) All beautiful things like ship, Sun

Q32- What do the words 'From fog to endless night ' mean?
A) bright light outside
B) bright future
C) hopelessness
D) Dark and uncertain future of slum children from birth to death

Q33- Mention any two images used to explain the plight of the slum children.
A) open handed map
B) from his desk
C) belled,flowery
D) foggy slums and bottle bits on stones

Q34- What blots the maps of the slum children?
A) garbage
B) blockage
C) stones in the streets
D) Dirty slums

Q35- What does the poet show through expressions 'so blot their maps with slums as big as doom'?
A) his clot the street
B) enjoy the maps
C) big maps
D) poet's protest against social injustice and inequalities

Q36- What do the 'governor', inspector,visitor in the poem depict?
A) higher officials
B) Government officials
C) Political people
D) Powerful and influential people

Q37- What have the windows done to the children's lives in the poem?
A) shut the doors
B) blocked the passage
C) clocked the Sunlight
D) have shut the children inside and blocked their growth

Q38- What other freedom the poet wants the slum children to enjoy?
A) Freedom of roaming
B) freedom to spend money
C) freedom to eat
D) freedom of knowledge,wisdom and expression

Q39- What does the expression 'Break O break open' suggest?
A) barriers on the road
B) barriers of garbage heap
C) barriers of dirty environment must be broken
D) None

Q40- What does the poet want?
A) to send the children out of the slums
B) to send the children to America
C) to send the children to open fields
D) to send the children to a beach


ANSWER KEY
1
D
11
C
21
D
31
D
2
A
12
B
22
D
32
D
3
D
13
A
23
D
33
D
4
D
14
D
24
D
34
D
5
C
15
C
25
D
35
D
6
D
16
A
26
C
36
D
7
D
17
D
27
D
37
D
8
D
18
D
28
D
38
D
9
D
19
C
29
D
39
C
10
B
20
D
30
D
40
A






























































No comments