Subscribe Us

Class 12 English Flamingo ~ Chapter -4 The Rattrap

The Rattrap Class 12 MCQ Questions with Answers English Chapter 4

Class 12 English Flamingo book Chapter 4 The Rattrap MCQs Updated

Q1- Who is the author of The Rattrap?

A) Selma Lagerlof
B) Thomas B. Allen
C) Howard Phillips
D) Sudha Murthy

 

Q2- Which country does the author belong to?

A) Singapore
B) Sydney
C) Sweden
D) Switzerland

 

Q3- Where has the story been set up?

A) Jewellery shops
B) Forests of Sweden
C) Roads of Sweden
D) Mines of Sweden

 

Q4- Sweden Mines are rich in which ore?

A) Brass
B) Copper
C) Steel
D) Iron ore

 

Q5- In what manner has the story been narrated?

A ) Non-fictious style
B) Realistic manner
C) Fairy tale manner
D) None of these

 

Q6- What is the message of the story?

A) Love and kindness are powerful reformers.
B) Kindness is powerless
C) Kindness encourages thieves
D) Thieves need reprimand

 

Q7- This story revolves around whom?

A) Around Crofter and his daughter
B) Around crofter
C) Around ironman
D) Around peddler- the Rattrap seller

Q8- What does the rattrap seller have to do to make his both ends meet?

A) Peddling
B) Selling
C) Begging
D) Thievery and begging

 

Q9- Why does the peddler knit up various kind of thoughts?

A) Because of greed
B) Because of travelling
C) Because of loneliness and poverty
D) None

 

Q10- In peddler's view, what does the world look like?

A) A Rat
B) A Jungle
C) A Jigsaw
D) A Rattrap

 

Q11- According to the seller what leads us to various miseries?

A) Attractions
B) People
C) Friends
D) Wishes and greed of comfort

 

Q12- Why did the peddler have to take shelter?

A) Because of his wishes
B) Because he wants to steal
C) Because he wants to be with his friends
D) Because he had no home

 

Q13- Who offered shelter to the Peddler?

A) A beggar
B) A friend
C) A milkman
D) An old Crofter

Q14- What made the Peddler finally change his ways?

A) Edla's beauty
B) His mistaken identity
C) His greed
D) Kindness and care

 

Q15- What does the metaphor Rattrap in the lesson signify?

A) Humans
B) Thieves
C) Attractions
D) Human greed and distractions

 

Q16- What lightens the seriousness of the lesson?

A) Peddler's greed
B) Peddler's gossip
C) Peddler's tricks
D) Peddler's sense of humour

 

Q17- What earns the sympathy of the reader towards the peddler?

A) His actions
B) His stories
C) His face
D) His sense of humour and innocent acceptance

 

Q18- From where did the Peddler get the idea of the world being a Rattrap?

A) From his friends' situation
B) From Crofter's behavior
C) From Edla's words
D) From his circumstances and miserable life condition

 

Q19- Why was he amused by his idea of a rattrap?

A) It was a bad joke
B) It was a good comparison
C) It was the exact situation and was humorous
D) None

 

Q20- Why was the ironmaster so talkative and friendly with the Peddler?

A) Because he knew him.
B) He was his friend
C) He was his neighbour
D) Because of his resemblance to one of his old friend

Q21- Why did Elda bring the Peddler to her house for Christmas cheer?

A) Because she knew him
B) He was very funny
C) He was good looking
D) Because of his resemblance to her father's old friend

 

Q22 -Why did the Peddler leave the stolen money in a Rattrap?

A) Because of his plan
B) To deceive them
C) Because his heart was changed with Edla’s kindness
D) None

 

Q23- How is the Peddler influenced by meeting the Crofter and Edla?

A) He was encouraged to steal money
B) He became a rattrap seller
C) His heart was changed
D) None of these

 

Q24- Why did Edla have doubts about the Peddler?

A) His behavior
B) His words
C) His fear and appearance
D) None

 

Q25- Why did the Peddler not reveal his true identity?

A) Because of fear
B) He didn't want to hurt them
C) In the greed of getting money
D) None of these

 

Q26- Why did the Peddler feel that he had fallen into the Rattrap?

A) Because he fell into a pit
B) Because he fell in love with Edla
C) Because his heart is changed
D) Because of his greedy action and pitiable circumstances

Q27-Why did Crofter show 30 Kronor to the Peddler?

A) To show him down
B) To flaunt
C) Because he is sad
D) To share his feelings of pride

 

Q28- Why did the Peddler have to resort to begging and thievery?

A) He was habitual of it
B) Miserable life
C) Because of non-profitability of his business
D) None of these

 

Q29- Who used to make rattraps?

A) Crofter
B) Edla
C) Ironmaster
D) Peddler

 

Q30- From where did the Peddler get the material to make rattraps?

A) Shops
B) Roads
C) Streets
D) Stores

 

Q31- How did Crofter treat the Peddler?

A) Very rudely
B) In a strange manner
C) Friendly manner
D) None of these

 

Q32- Why did Peddler sign himself as Captain Von Stahle?

A) He didn't want to hurt them
B) Because he forgets his name
C) Because he wants to meet Edla’s expectations of him being an armyman
D) None of these

 

Q33- When does the ironmaster realise his mistake?

A) when the peddler speaks
B) when he sees an old photograph
C) when the peddler changes clothes and cleans his face
D) All of these

Q34- What made the Peddler finally change his heart?

A) Edla's words
B) Edla's appearance
C) Edla's father
D) Edla's goodness and care

 

Q35- What was the Peddler's profession and who he was?

A) Selling, traveller
B) Begging, traveller
C) Stealing, thief
D) None of these

 

Q36- Why did the Peddler feel like stealing?

A) has to repay a loan
B) has to buy a drink
C) habitual of it
D) due to others' indifference to his needs

 

Q37- How did the Crofter tempt  the Peddler to steal his money?

A) By his kindness
B) By his warm care
C) By showing him money
D) None of these

 

Q38- Why did the Peddler decline the invitation?

A) Because he had stolen money
B) He wanted to run
C) He wanted to hide money
D) He wanted to remain at the mill

 

Q39- How much money had the peddler stolen from Crofter?

A) 20 kronors
B) 10 kronors
C) 40 kronors
D) 30 kronors

Q40- Why did Edla plead her father not to send the Vagabond away?

A) Because of her father
B) Because he resembled her father's friend
C) Because she liked him
D) Because of sympathy and his poor life condition

 

 

ANSWER KEY

1

A

11

D

21

D

31

C

2

C

12

D

22

C

32

C

3

D

13

D

23

C

33

C

4

D

14

D

24

C

34

D

5

C

15

D

25

C

35

C

6

A

16

D

26

D

36

D

7

D

17

D

27

D

37

C

8

D

18

D

28

C

38

A

9

C

19

C

29

D

39

D

10

D

20

D

30

D

40

D


 

Post a Comment

0 Comments