Subscribe Us

Class 12 Flamingo ~ Chapter -1 The Last Lesson

 

The Last Lesson Class 12 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

The Last Lesson Chapter 1 MCQs, Class 12 English Flamingo book Updated 👇

Q1 - `Who is the author of The Last Lesson?

A) Jane Austen
B) Rabindra Nath Tagore
C) None
D) Alphonse Daudet

 

Q2-  Alphonse Daudet was from which country?

A)  India
B) France
C) England
D) New Zealand

 

Q3-  The story ‘The Last Lesson’ highlights which human tendency?

A)  Male Chauvinism
B)  Procrastination
C)  Courage
D)   Cowardice

 

Q4 - What were the things being taken for granted by the people of Alsace?

A)  Teachers of the school
B)  Time and school
C)  People around
D)   Money and power

 

Q5 -  What does The Last Lesson symbolize?

A)    Loss
B)   Loss of freedom
C)  Loss of language
D)  Loss of language and freedom

 

Q6 - What does The Last Lesson signify?

A) Change of power
B) change of Government
C) change in life
D) Change of teachers

 

Q7- What do the marching soldiers under the windows represent?

A) The Dawn of Prussia in the defeat of French people
B) The defeat of Prussia
C) The victory of French
D) None of these

Q 8-From where did the orders come to teach only German in the districts of Alsace and Lorraine?

A) France
B) Lorraine
C)Berlin
D) Germany

 

Q9- What does effects this story speaks about?
A) Power
B)Money
C)Transition
D) people

 

Q10- Why was Franz reluctant to go to school?

A) wanted to enjoy warm Sunlight
B) wanted to see soldiers drill
C) wanted to enjoy outdoor
D) lesson on participles was not prepared

 

Q11- What did Franz find on reaching the school?

A) People were dancing
B) school was closed
C) Police patrolling
D) strange quietness

 

Q12- Who occupied the back benches in the class?

A) weak students
B) teachers
C) monitors of the class
D) village elders

 

Q13- Why was Franz surprised?

A) Because of village elders
B) Because of police patrolling
C) because of students' behavior
D) because of M.Hamel's kind and polite behaviour

Q14- Why was Franz feeling regretful and sad?

A) for reaching late
B) for not learning participles
C) for change of the Government
D) for not learning his mother tongue

 

Q15- Whom did M.Hamel blame for not sending students to school?

A) Parents
B) friends
C) teachers
D) watchman

 

Q16- What did Hauser bring?

A) sweets
B) children
C) friends
D) old Primer

 

Q17- What made Franz forget M.Hamel's ruler and crankiness?

A) Police Patrolling
B) Strange Quietness
C) Bustle on the streets
D) The idea of his going away

 

Q18- For how many years did M. Hamel serve the school?

A) 20 years
B) 35 years
C) 30 years
D) 40 years

 

Q19- Where did the parents send their children?

A) school
B) coaching
C) farms and mills
D) movies

 

Q20- Why were the parents sending their children to the farms and mills?

A) to play
B) to meet friends
C) to meet relatives
D) to earn money

Q21-Why did the villagers come to meet M. Hamel in the school?

A) to complain
B) to say goodbye
C) to gossip
D) to show gratitude

 

Q22- Why did Mr. M. Hamel call the French language the most beautiful?

A) Because it was the clearest and logical
B) Because it was his native language
C) Because people were from France
D) None of these

 

Q23- What was Franz expected to be prepared for at school that day?

A) song
B) dance
C) essay writing
D) Participles

 

Q24- When people are enslaved, what key do they have to the prison, according to M.Hamel?

A) their behaviour
B) power
C) aggressiveness
D) mother tongue

 

Q25- What did Franz notice that was unusual that day?

A) quietness in the school
B) soldiers in the school
C) crowd in school
D) all of these

 

Q26- What had been put up on the Bulletin Board that day?

A) Teach only French
B) Speak only English
C) Teach only German
D) Teach all these

Q27- What changes did the order from Berlin cause in school that day?

A) hustle-bustle
B) people were happy
C) teachers were sad
D) strange quietness and sadness

 

Q28- What changed Franz's feelings about M.Hamel and school?

A) Police Patrolling
B) Orders from Berlin
C) Strict words from M. Hamel
D) old Primer

 

Q29- What made Franz and the people realize about the preciousness of their mother tongue?

A) M. Hamel's words
B) School orders
C) Sudden orders from Berlin
D) School Principal

 

Q30- Expression 'Thunder Clap" in the lesson means _______.

A) loud but not clear
B) loud and clear
C) startling and unexpected
D) unpleasant

 

Q31- What did Mr. Hamel bring for his class on his last day in the school?

A) new pens
B) new notebooks
C) sweets
D) story books

 

Q32 "The Last Lesson" story was written in which year?

A) 1869 - 1870
B) 1870 - 1871
C) 1872- 1873
D) 1870 - 1872

 

Q33- Don't go so fast, you will get to your school in plenty of time means ___

A) getting late
B) very early
C) not early
D) early enough

Q34- What was there in front of the Bulletin Board?

A) children
B) police
C) hawkers
D) a crowd

 

Q35- What bad news used to come from the Bulletin Board?

A) lost battles
B) the draft
C) orders of commanding officers
D) All of these

 

Q36- Whlich language would the students study from the next day?

A) English
B) German
C) Dutch
D) Spanish

 

Q37- What does the expression "in great dread of scolding" mean?

A) to be happy about it
B) very badly scared of scolding
C) To be indifferent
D) None of these

 

Q38- Why was Franz was shocked to see M. Hamel?

A) Because of his formal dress
B) because he gave sweets
C) because he had a flower in his hand
D) all of these

 

Q 39- What attitude of M.Hamel surprised Franz?

A) soft and kind
B) rude
C) firm and strict
D) none of these

Q40- Who was M.Hamel?

A) a spy
B) language teacher
C) soldier
D) School Principal

 

 

ANSWER KEY

1

D

11

D

21

D

31

B

2

B

12

D

22

A

32

B

3

B

13

D

23

D

33

D

4

B

14

D

24

D

34

D

5

D

15

A

25

A

35

D

6

C

16

D

26

C

36

B

7

A

17

D

27

D

37

B

8

C

18

D

28

B

38

A

9

C

19

C

29

C

39

A

10

D

20

D

30

C

40

B



Post a Comment

0 Comments