Subscribe Us

Class 12 Flamingo ~ Chapter -3 Deep Water

 

Deep Water Class 12 MCQ Questions with Answers English Chapter 3

Class 12 English Flamingo book Chapter 3 - Deep Water MCQs Updated


Flamingo book Chapter 3 Deep Water MCQs

Q1- Who is the author of Deep Water? 

A) William Shakespeare
B) William George Bernard Shaw
C) William Wordsworth
D) William Douglas

 

Q2- In which subject has the author graduated?

A) English and History
B) English and Science
C) Science and Social studies
D) English and Economics

 

Q3- For how many years had the author taught in high school in Yakima?

A) 2 years
B) 4 years
C) 3 years
D) 5 years

 

Q4- After the author was fed up  with teaching , he decided to opt for which career?

A) Medical
B) Gardening
C) Engineering
D) A legal career

 

Q5- What is the story Deep Water speaking about?

A) Fear of water and the way to overcome it
B) Fear of people
C) Fear of dogs
D) Fear of swimming

 

Q6- How did the author's fear vanish?

A) With courage, guidance  and determination
B) With care
C) With mother's words
D) With guidance

 

Q7- Y.M.C.A stands for?

A) Young Men's Christian Authority
B) Young Men's Christopher Association
C) Young Men's Christian Army
D) Young Men's Christian Associa


Q8- Where is Yakima located?

A)In Newzealand
B)In California
C)In Washington
D)None of these

 

Q9- Where did the writer go when he was 3 or 4 years old in the story?

A) Washington
B) New Zealand
C) California
D) Canada

 

Q10- Why did he develop a fear of water?

A) Because of knocking down by waves at a beach
B) Because of a young boy
C) Because of instructor
D) Because of his mother

 

Q11- What is haunting the author?

A) Terrible experience in the pool
B) Ghosts
C) His mother's words
D) A push by a young boy

 

Q12- How did the author learn swimming?

A) With the help of a rope
B) With the help of a friend
C) With the help of his mother
D) With the help of a swimming instructor

 

Q13- What did William O Doughlas desire for?

A) Visit to California
C) To be a judge
C) To learn swimming
D) To be with his mother

Q14- What did the author realize while drowning in the pool?

A) Terror in fear of death
B) Swimming was fun
C) The lifeguard did not come to his rescue
D) All of these

 

Q15- What is the theme of the story Deep Water?

A) Victory in facing the fear
B) Being fearful
C) To learn swimming
D) All

 

Q16- Deep water is an excerpt from which book?

A) Fear of water
B) Of Men and Mountains
C) How to Swim
D) Fearless

 

Q17- What does Deep Water signify?

A) Beauty
B) Depth of Sea
C) Depth of ocean
D) Fear

 

Q18- Who threw Douglas into the swimming pool?

A) A young boy
B) Instructor
C) Mother
D) Watchman

 

Q19- What was the fear in Douglas' mind?

A) To be defeated
B) To be pushed
C) Being drowned
D) None

 

Q20- At the age of 3 or 4 Douglas visited the beach with his father. What caused a terror in his heart then?

A) The sight of the sea waves
B) The overpowering force of the waves
C) The colour of the water
D) All of these

Q21- What were the series of emotions and fears that Douglas experienced when he was thrown into the pool?

A) Fear 
B) Confidence
C) Overconfidence
D) Mixed feelings of confidence and fear

 

Q22- What plans did he make to come to the surface of the pool?

A) Triled to jump and push himself up
B) Shouted
C) Cried aloud
D) Shouted "help"

 

Q23- How did this experience affect the author?

A) Became fearless
B) Confident
C) Overconfident
D) Became hydrophobic

 

Q24- What lesson did Douglas learn from his experience of drowning learning to swim?

A) Learnt swimming
B) Love for swimming
C) Swimming is not difficult
D) Face the fear

 

Q25- How did the instructor make Douglas a good swimmer?

A) Planning
B) With the help of ropes
C) By pushing him into the pool
D) With the help of ropes and belts

 

Q26- What plan did Douglas make to learn swimming?

A) Planned to get an instructor
B) Planned to swim more
C) Planned to watch swimmers
D) Planned to jump

Q27- What does Douglas do to save himself in the pool?

A) Used his mind and pushed himself up
B) Shouted aloud
C) Called people
D) Shouted help help

 

Q28- Why did Douglas fail to come to the surface of the pool as he hoped to?

A) Because of fear of swimming
B) Because of fear
C) Because of inability to move
D) Because of fear and inability to move

 

Q29- What was the impact of the pool incident?

A) Developed fear
B) Became confident
C) Became overconfident
D) Hydrophobia was revived

 

Q30- How many times did Douglas try to come to the surface of the pool?

A) Twice
B) Once
C) Five times
D) Thrice

 

Q31- Why did Douglas hate to walk with bare legs?

A) Ugly looking legs
B) Fat legs
C) Because of skin color
D) Because of skinny legs

 

Q32- Why did Douglas' mother recommend that he should learn swimming at the Y. M.C.A swimming pool?

A) Because it was local
B) Because it was safe
C) Because it was shallow
D) Because it was shallow and safe

Q33- Why did Douglas hire an instructor?

A) To be confident in swimming
B) To compete with others
C) To flaunt
D) To overcome his fear of water and learn swimming

 

Q34- “I crossed to oblivion, and the curtain of life fell”. What does oblivion mean?

A) spavilion
B) changing room
C) unconsciousness
D) death

 

Q35- Why was Douglas determined to get over his fear of water?

A) because he wanted to swim in the waters of the Cascade
B) because his friend had challenged him
C) because he had a bet on it
D) because he wanted to win a medal

 

Q36- What was stopping Douglas to get into the waters of Cascade?

A) Memories of Washington
B) Memories of California
C) Instructions given by the instructor
D) Memories full of terror in the pool

 

Q37- How did Douglas make sure that he had conquered the old terror?

A) By visiting California
B) By jumping into the waters
C) By taking a lesson from the instructor
D) By swimming into the lake Wentworth

 

Q38- What distance Douglas covered while swimming across the lake Wentworth?

A) 4 miles
B) 3 miles
C) 5 miles
D) 2 miles

 

Q39- Where was the lake Wentworth?

A) In New Hampshire
B) in Washington
C) in California
D) in Washington D.C

Q40- At first, why was the writer not much frightened when he was thrown into the pool?

A) Because he was sleeping
B) Because he was intoxicated
C) Because he thought that the lifeguard would come to his rescue
D) Because of confidence

 

 

ANSWER KEY

1

D

11

A

21

D

31

D

2

D

12

D

22

A

32

D

3

A

13

C

23

D

33

D

4

D

14

A

24

D

34

C

5

A

15

A

25

D

35

A

6

A

16

B

26

A

36

D

7

D

17

D

27

A

37

D

8

C

18

A

28

D

38

D

9

C

19

C

29

D

39

A

10

A

20

D

30

D

40

D





Post a Comment

0 Comments