Halaman

    Social Items

MCQs for Class 10 Science Book Chapter 5 “Periodic Classification of Elements ” (updated 2021-22)

CBSE Class 10 Science Chapter 5 Periodic Classification of Elements Multiple Choice Question with Answers

Q1- Vertical columns are called as –
A) groups
B) periods
C) rows
D) none

 

Q2- How many groups are there in the periodic table?
A) 18
B) 8
C) 28
D) 17

 

Q3- Which group was added in Mendleev’s periodic table?
A) I group
B) VIII group
C) zero group
D) V group

Q4- What is the special name given to the 17th group?
A) chalcogens
B) halogens
C) alkali metals
D) inert gases

 

Q5- Chalcogens are ?
A) ore forming
B) salt forming
C) hydroxide forming
D) None


 

Q6- Atomic mass is equal to the sum of ____.
A) P+N
B) P+E
C) Number of Protons
D) Number of neutrons

 

Q7- Name the most electronegative element of Periodic table ?
A) Chlorine
B) Bromine
C) Fluorine
D) Iodine

 

Q8- Electron affinity is ____.
A) always negative
B) always positive
C) can be negative or positive
D) zero

 

Q9- Ionisation energy is measured in -
A) KJ/g
B) J/mole
C) KJ/mol
D) none

 

Q10- Out of Mg and Al which has higher ionisation energy?
A) Mg
B) Al
C) Both have same
D) None

 

Q11- Write valency of Iron ?
A) 2
B) 3
C) 0
D) 2,3

 

Q12- Out of F and Cl, which has higher electron affinity ?
A) Cl
B) F
C) Both have same
D) none

 

Q13- Upto which element, the law of octaves was found to be applicable -
A) Oxygen
B) Calcium
C) Cobalt
D) Potassium

 

Q14- According to Mendeleev's Periodic law, the elements were arranged in Periodic table according to -
A) Increasing atomic number
B) decreasing atomic number
C) Increasing atomic masses
D) decreasing atomic masses

 

Q15- In Mendeleev's Periodic table, gaps were left for many elements. Pick any one out of them.
A) Germanium
B) Chlorine
C) Oxygen

D) Silicon


 

Q16- What relation do Ar and Ca have?
A) isotopes
B) isoelectronic
C) isobars
D) isotones

 

Q17- Isotopes possess -
A) same number of Protons
B) same number of neutrons
C) same mass number
D) none

 

Q18- On which factor does ionisation energy depend?
A) Size of an atom
B) nuclear charge
C) electronic configuration
D) all

 

Q19- Pick out the odd one -
A) Argon
B) neon
C) Barium
D) helium

 

Q20- Which is biggest in size -
A) Lithium
B) sodium
C) Magnesium
D) potassium

 

Q21- Which out of them is not a halogen?
A) Fluorine
B) Chlorine
C) Iodine
D) Germanium

 

Q22- The standard element chosen for relative atomic mass is __.
A) Carbon-12
B) Hydrogen-1
C) chlorine -35
D) Iodine -121

 

Q23- Electronegativity depends upon ?
A) size of an atom
B) nuclear charge on atom
C) electrons in an atom
D) all

 

Q24- The order of ionisation of alkali group follows which order?
A) Li>Na>K>Rb>Cs
B) Li<Na>K<Rb>Cs
C) Li<Na<K<Rb<Cs
D) Li>Na<K>Rb<Cs

 

Q25- Most electronegative element in group 2 is __.
A) Be
B) Mg
C) Al
D) Ca

 

Q26- Which of the given elements A,B,C,D and E with atomic numbers 2,3,7,10 and 30 belong to the same period?
A) A,B,C
B) B,C,D
C) A,D,E
D) B,D,E

 

Q27- The elements A,B,C,D,E have atomic numbers 9, 11, 17, 12and 13. Which elements belong to the same group?
A) A and B
B) B and D
C) A and C
D) D and E

 

Q28- Where would you locate the element with electronic configuration 2,8 in modern periodic table?
A) group 8
B) group 2
C) group 18
D) group 16

 

Q29- An element which is an essential constituent of all organic compounds belongs to ___.
A) group 1
B) group 14
C) group 15
D) group16




Q30- Which one will have the maximum number of valence electrons ?
A) Na
B) Al
C) Si
D) P


 

Q31- What type of oxide would eka-Aluminium form ?
A) EO₃
B) E₃O₂
C) E₂O₃
D) EO

 

Q32- The element with atomic number 14 is hard and forms acidic oxide and a covalent halide . To which of the category does it belong?
A) metal
B) Metalloid
C) Non metal
D) Left hand side element

 

Q33- The law of octaves is given by ___.
A) Mendeleev
B) Newlands
C) Bohr
D) Mosley

 

Q34- The modern periodic table is given by ____.
A) Mendeleev
B) Newlands
C) Bohr
D) Mosley

 

Q35- Which element was not known when Mendeleev proposed the classification?
A) Hydrogen
B) Sodium
C) Copper
D) Germanium

 

Q36- Three elements B,Si and Ge are ___.
A) Metals
B) Non metals
C) Metalloids
D) Metal,non metal ,metalloid respectively

 

Q37- Arrange the following elements in order of their increasing non metallic character Li,O,C,Be ,F?
A) F<O<C<Be<Li
B) Li<Be<C<O<F
C) F<O<C<Be<Li
D) F<O<Be<C<Li

 

Q38- Arrange the following elements in order of their increasing metallic character Na,Si,Cl,Mg,Al ?
A) Cl>Si>Al>Mg>Na
B) Na>Mg>Al>Si>Cl
C) Na>Al>Mg>Cl>Si
D) Al>Na>Si>Ca>Mg

 

Q39- Which of them doesn't loose electrons easily?
A) Na
B) F
C) Mg
D) Al

 

Q40- Which will loose electron easily?
A) Mg
B) Na
C) K
D) Ca

 

Q41- Which out of them has the biggest radii?
A) Na
B) Mg
C) K
D) Ca

 

Q42- Which of the following gives the correct order of atomic radii of O, F and N?
A) O,F,N
B) N,F,O
C) O,N,F
D) F,O,N

 

Q43- Which of the following, in their outermost shell has 2 valence electrons?
A) K shell
B) L shell
C) M shell
D) N shell

 

Q44- Element X forms the chloride with the formula XCl2 ,which is a solid with a high melting point. X is most likely to be in the same group of periodic table as -
A) Na
B) Mg
C) Al
D) Si

 

Q45- Which set out of them shows the correct sequence of metallic characters?
A) Be ,Mg,Ca
B) Na,Li,K
C) Mg,Al,Si
D) C,O,N

 

Q46- On moving from left to right in a periodic table, size of an atom ?
A) Increases
B) Decreases
C) Does not change
D) First increases then decreases

 

Q47- Which of the following elements will form acidic oxide?
A) with atomic number 7
B) with atomic number 3
C) with atomic number 12
D) with atomic number 19

 

Q48- Which statement is correct for left to right movement in periodic table?
A) elements become less metallic from left to right
B) number of valence electrons increases
C) atoms lose electrons easily
D) oxides become more acidic

 

Q49- In periodic table, Helium is placed at ___
A) top left corner
B) bottom right corner
C) bottom left corner
D) top right corner

 

Q50- The number of electrons in valence shell is equal to -
A) Atomic mass
B) Group number
C) period number
D) Atomic volume

 

Important Questions Videos Links

  • Class 10 English Important Questions Videos
  • Class 10 Science Important Question Answers Videos

 

Answer Key for Class 10 Science Book Chapter 5 Periodic Classification of Elements MCQs

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

1

A

11

D

21

D

31

C

41

C

2

A

12

A

22

A

32

B

42

D

3

C

13

B

23

D

33

B

43

A

4

B

14

C

24

D

34

C

44

B

5

A

15

A

25

A

35

C

45

A

6

A

16

C

26

B

36

C

46

B

7

C

17

A

27

A

37

C

47

D

8

C

18

D

28

C

38

B

48

C

9

C

19

C

29

B

39

B

49

D

10

B

20

D

30

D

40

C

50

B



























No comments